Terapija poremećaja glasa

Kontaktirajte nas

Terapija poremećaja glasa uključuje primjenu različitih postupaka s ciljem uklanjanja ili ublažavanja odstupanja u kvaliteti, visini i/ili glasnoći glasa.

Poremećaji glasa kod djece i odraslih najčešće nastaju uslijed zlouporabe i/ili krive, obično hiperfunkcionalne uporabe glasa, a njihova posljedica nerijetko su i različite organske promjene na glasnicama, poput vokalnih nodula.

  • disfonija
  • afonija
  • rinofonija
  • učenje ezofagealnog govora

Odabiru terapijskih postupaka prethodi multidimenzionalna i sveobuhvatna procjena glasa i utjecaja poremećaja glasa na kvalitetu života.

Neophodna je suradnja logopeda i drugih stručnjaka, na primjer, liječnika obiteljske medicine, otorinolaringologa i psihologa.
Poremećaj glasa podrazumijeva obilježja visine, glasnoće i/ili kvalitete glasa koja su neprimjerena s obzirom na dob, spol, kulturu i/ili geografski položaj pojedinca.

Opći cilj terapije poremećaja glasa jest uspostavljanje „optimalne kvalitete glasa i laringealne funkcije“. Kako bi se isti ostvario, neophodno je određivanje specifičnih terapijskih ciljeva i aktivnosti za njihovo postizanje, a pomoću kojih je moguće i praćenje napretka u terapiji

Skip to content